Θεωρούν πως η πώληση του ΟΠΑΠ θα κρύψει τα «ίχνη» τους..

Στη διαδικασία πώλησης του ΟΠΑΠ έχει παραμείνει ένας υποψήφιος, ο οποίος, εντελώς συμπτωματικά, είναι φίλος του Αντώνη Σαμαρά. Πολλοί εκφράζουν την απορία τους για την κωλοπιλάλα που έχει πιάσει την κυβέρνηση να αποκρατικοποιήσει τον ΟΠΑΠ.

Ο ΟΠΑΠ είναι κερδοφόρος, είναι η κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά, οπότε είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος γιατί πρέπει να πουληθεί οπωσδήποτε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –και όχι μόνο- είναι αντίθετος στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και την χαρακτηρίζει «στημένη διαδικασία» και «σκάνδαλο».

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως επιθυμεί τη διατήρηση του ΟΠΑΠ υπό δημόσιο έλεγχο, ώστε να χρηματοδοτήσει τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι μια λογική σκέψη, αφού, αν προκύψει μια κυβέρνηση χωρίς την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που μοιράζονται την εξουσία τα τελευταία 39 χρόνια, υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η κυβέρνηση να μην έχει κανένα χαρτί στο χέρι της, για να ασκήσει οικονομική πολιτική και να τηρήσει τη λαϊκή εντολή.

Το τι έχει συμβεί στον ΟΠΑΠ επί των ημερών των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό.

Πάρτι υψηλόμισθων στελεχών, δώρα από τις διοικήσεις που διορίστηκαν από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, μπόνους δεξιά κι αριστερά και χορηγίες αβέρτα.

ΟΠΑΠ-Μπουγάτσου

Οι χορηγίες του ΟΠΑΠ εξασφάλιζαν –στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων- τη σιωπή των ΜΜΕ για όλα αυτά τα πολύ όμορφα πράγματα που συνέβησαν στον ΟΠΑΠ με τις συμβάσεις με εταιρείες και προμηθευτές. (Ο πίνακας είναι από ρεπορτάζ της αείμνηστης Αριστέας Μπουγάτσου για την Ελευθεροτυπία.)

Δεν υπάρχει, βέβαια, κάποιος που να πιστεύει πως τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ για το 2012 ήταν μόνο 505 εκατομμύρια, ούτε, βέβαια, κάποιος που να πιστεύει πως μάθαμε ποτέ ποια ήταν τα πραγματικά καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ. Δεν είναι μόνο ο ΟΠΑΠ κρατικός, είναι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Αν ο ΟΠΑΠ παραμείνει κρατικός, υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος για την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Αν μια κυβέρνηση με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να ελέγξει τι συνέβη στον ΟΠΑΠ τα τελευταία 39 χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθούν στο δικαστήριο. Και μάλλον θα πρέπει να χτιστούν νέες φυλακές, για να τους χωρέσουν όλους.

Αυτό, βέβαια, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα που θα συγκυβερνήσουν δεν αποδειχτούν το τελευταίο χαρτί του συστήματος. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως δεν θα συμβεί αυτό αλλά ας μην είμαι κακοπροαίρετος.

Ο λόγος που η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να πουλήσει τον ΟΠΑΠ είναι για να κρύψει μερικές από τις αλητείες των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Θεωρούν πως η πώληση του ΟΠΑΠ θα κρύψει τα «ίχνη» τους.

Ξεχνάμε συνέχεια πως μια κυβέρνηση στην οποία δεν θα υπάρχει ούτε Νέα Δημοκρατία, ούτε ΠΑΣΟΚ, θα αποκτήσει πρόσβαση για πρώτη φορά σε στοιχεία που, επί 40 χρόνια, είχαν πρόσβαση μόνο η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Και αυτό δεν το θέλουν με τίποτα. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η μαφία της ολιγαρχίας.

Και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να το αποτρέψουν. Ακόμα και πόλεμο.

Μεγάλη Τετάρτη, ο ΟΠΑΠ εχάθη

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ που περνά στην Emma Delta αντί 652 εκατομμυρίων ευρώ. Τα οφέλη για την Ελλάδα είναι πάρα πολλά, αφού η χώρα κατάφερε να ξεφορτωθεί μια κερδοφόρα εταιρεία που χαλούσε την πιάτσα.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ έγινε με έναν υποδειγματικό διαγωνισμό που διεξήχθη με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια, και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός πως στον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ υπήρχε μόνο μία έγκυρη προσφορά.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός πως στο επενδυτικό σχήμα το οποίο πήρε τον ΟΠΑΠ συμμετέχει η οικογένεια Μελισσανίδη, με τον υιό Μελισσανίδη να είναι αυτός που εμφανίζεται.

Βέβαια, η πρόσφατη αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Δημήτρη Μελισσανίδη -με τον δεύτερο να κάνει παράπονα στον πρώτο για την στάση που κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος πήρε τον ΟΠΑΠ.

Κάποιοι κακοήθεις υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατόν να περνάει ο ΟΠΑΠ στα χέρια του Μελισσανίδη, ο οποίος είχε κριθεί προφυλακιστέος για λαθρεμπορία πετρελαίου το 1996 επειδή κρίθηκε πως ζημίωσε το Δημόσιο κατά 270 εκατομμύρια δραχμές (στο τελωνείο είχαν βρεθεί 8 χιλιάδες πλαστογραφημένα παραστατικά), ενώ η Aegean Oil βρίσκεται σήμερα στο δικαστήριο -η δίκη ξεκίνησε στις 30 Απριλίου και δεν πρόκειται να γράψει κανείς λέξη για το τι συνέβη-, για λαθρεμπορία πετρελαίου και πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος.

Τα ίδια κακοήθη άτομα υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατόν να περνάει ο ΟΠΑΠ στα χέρια του Μελισσανίδη, όταν η προηγούμενη εταιρεία του, τα Πετρέλαια Αιγαίου, βρίσκεται στη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου -που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν ήταν υπουργός Οικονομικών- και φέρεται να χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σε όλους αυτούς τους κακοήθεις, θέλω να πω πως δεν έχουν αντιληφθεί το μεγαλοφυές σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά:

Ο Αντώνης Σαμαράς δίνει τον ΟΠΑΠ σε έναν άνθρωπο της πιάτσας που ξέρει πώς γίνονται οι δουλειές.

Το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά είναι να χαρίσει όλες τις εταιρείες του Δημοσίου σε ιδιώτες που έχουν χρέη προς το Δημόσιο.

Χαρίζοντάς τους την δημόσια περιουσία, θα τους αναγκάσει να πληρώσουν τα χρέη τους.

Αφού δεν πληρώνουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο, θα τους τα πάρει από τους φόρους που θα πληρώνουν για τις ιδιωτικοποιημένες εταιρείες του Δημοσίου.

Είναι βέβαιο πως οι ιδιώτες που θα πάρουν τις εταιρείες του Δημοσίου θα δηλώνουν όλα τους τα έσοδα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

(Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τα πάντα -και την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ-, αλλά δεν λέει τι θα κάνει αν έρθει στην εξουσία. Με την ευκαιρία, να θυμίσω πως τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά το ρεπορτάζ του Unfollow για την υπόθεση λαθρεμπορίας πετρελαίου από την Aegan Oil, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για άρθρα του νομοσχεδίου για τα αποθέματα αργού πετρελαίου, αλλά, όταν έφτασε η μέρα, κάποιοι βουλευτές του δεν προσήλθαν στη Βουλή και η διαδικασία δεν έγινε. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί στη Βουλή από τη δεκαετία του ’80…)..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s