Στη Τουρκία η στρατιωτική θητεία μειώνεται στους 4 μήνες και στην Ελλάδα απαιτούν θητεία 1

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Τελείως διαφορετική πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν απέναντι στο ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης της νεολαίας.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μέτρα είναι η μείωση του χρόνου υποχρεωτικής στράτευσης. Το Τουρκικό αστικό κατεστημένο αφού απέτυχε να δώσει στρατιωτική – πολεμική λύση στην σύγκρουση του με την Κουρδική μειονότητα, επέλεξε για μια σειρά παραγόντων την ειρηνική επίλυση και πλέον έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε σειρά κρίσιμων αλλαγών. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του προς τα μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε πως «τελειώνουμε με την τρομοκρατία και οι ανάγκες μας για στρατιώτες θα μειωθούν. Δεν πρέπει να φέρουμε νόμο εξαγοράς της θητείας αλλά να μειώσουμε τη στρατιωτική θητεία». Έτσι έδωσε το στίγμα των σχεδίων του Υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να μειώσει τη θητεία για τους πτυχιούχους σε 4 μήνες από τους 6 που είναι σήμερα και σε 10 μήνες από τους 15 μήνες που είναι για τους υπόλοιπους στρατιώτες που είναι υποχρεωτικής θητείας. Η μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Τουρκία ενδέχεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τα τέλη του 2013.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι η διάκριση μεταξύ πτυχιούχων και μη ως προς το χρόνο υπηρέτησης στον στρατό αποδεικνύει ότι ο Στρατός συντηρεί και αναπαράγει τις κοινωνικές ανισότητες. Και αυτό είναι κάτι που το ξέρει καλά ο Τούρκος πρωθυπουργός που προκρίνει μεταρρυθμίσεις με στόχο τη δημιουργία μιας νεάς κοινωνικής συμμαχίας.

Να θυμίσουμε τα τεράστια οφέλη που είχε η Τουρκία από το μέτρο της εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας που εφάρμοσε από το 2012. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ, το τουρκικό δημόσιο εισέπραξε 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πληρωμές όσων εξαγόρασαν τη θητεία τους.
Σύμφωνα με τον Μπόζνταγ 70.143 τούρκοι έκαναν αίτησης για να εξαγοράσουν τη θητεία του και απ’ αυτούς οι 67.630 επωφελήθηκαν και δεν υπηρέτησαν ή υπηρέτησαν για 3 μόλις εβδομάδες.
Όμως η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε ακόμη περισσότερο όταν πρόσφατα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε τη μισθοδοσία όσων οικογενειών τα παιδιά τους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Σύμφωνα με το νέο μέτρο που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση οι οικογένεις που έχουν χαμηλό εισόδημα και το παιδί τους υπηρετεί τη θητεία του, θα λαμβανουν 250 τουρκικές λίρες (σ.σ. 120 Ευρώ) το μήνα ως οικονομική βοήθεια. Το ποσό μπορεί να φαίνεται μικρό όμως κυρίως για τις φτωχές οικογένειες που ζουν στα χωριά της Ανατολής είναι ικανοποιητικό. Κάποιοι θεωρούν πως αυτή η απόφαση του Ερντογάν ενδέχεται να είναι το επόμενο βήμα για τον επαγγελματικό στρατό με σαφώς υψηλότερους μισθούς.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο υπουργός άμυνας İsmet Yılmaz ανακοίνωσε πως εξετάζεται η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας. Aπαντώντας σε ερώτηση του κούρδου βουλευτή Altan Tan (Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, BDP, εκλ. περιφέρεια Diyarbakır) δήλωσε πως τα τελευταία δέκα χρόνια πέθαναν 601 μέλη των τουρκικών ΕΔ σε συγκρούσεις με αντάρτες και από άλλους λόγους. Την ίδια όμως περίοδο αυτοκτόνησαν 965 φαντάροι!
Πρόσφατα αυτοκτόνησαν 5 φαντάροι μέσα σε 5 μέρες. Το ποσοστό αυτοκτονιών στον τουρκικό στρατό είναι 2.5 φορές μεγαλύτερο αυτού του γενικού πληθυσμού, παρά την απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία ατόμων που κρίθηκαν ακατάλληλοι για ψυχολογικούς λόγους.
Θεωρούμε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Ερντογάν, ακολουθούν τα αντίστοιχα μέτρα που παρουσίασε ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ, που εν πολλοίς επανέλαβε τις αντίστοιχες επιλογές του βρετανικού, ιταλικού και γερμανικού στρατού. Είναι αλλαγές που επιταχύνονται από την οικονομική κρίση, ωθούν σε μείωση του μεγέθους των στρατευμάτων-δηλαδή τη μείωση των επαγγελματιών του στρατού και των μισθών-επιδομάτων τους για να περιορίσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες, προκρίνουν την συνεργασία μεταξύ στρατευμάτων διαφορετικών χωρών και την αναβάθμιση του θεσμού της εφεδρείας, προχωρώντας σε νέους πολεμικούς εξοπλισμούς, δαπανώντας τεράστια ποσά. Ζητούμενο για τις κυβερνήσεις δεν είναι η μείωση των πολεμικών δαπανών αλλά η ανατροπή της σχέσης κόστους μεταξύ λειτουργικών δαπανών-εξοπλισμών.
Η σύνοδος του ΝΑΤΟ που έγινε στο Σικάγο κατέληξε στην στρατηγική της «έξυπνης άμυνας», με πιο σφικτή δομή και με μηχανισμούς που θα εξασφαλίζουν ενοποίηση όχι μόνο του νατοϊκού χώρου, αλλά ενοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών-μελών, των εξοπλισμών και των υποδομών. Για αυτό ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Α.Ρασμούσεν ζητά από «τα έθνη να επικεντρώσουν τους πόρους στην συνεργασία για πολυεθνικά έργα. Τίθεται επομένως θέμα «εξορθολογισμού των φορέων και του ΝΑΤΟ» και της «ενοποιημένης στρατιωτικής δομής διοίκησης», με τελικό στόχο, «να γινει η συμμαχία πιο ευέλικτη, πιο αποτελεσματική και αποδοτική», στις εισβολές καις τους νέους βάρβαρους πολέμους της.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ-ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΕΣ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ 12 ΜΗΝΕΣ ΘΗΤΕΙΑ

Την ίδια περίοδο, στην απέναντι ακτή του Αιγαίου συνεχίζεται να παίζεται το γνωστό σήριαλ «του Εξ Ανατολάς Κινδύνου». Είναι ενδεικτικό ότι και στην παρουσίαση της Νεάς Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων εμμέσως πλην σαφώς τέθηκε ζήτημα αύξησης της στρατιωτικής θητείας από τα Επιτελεία, εντύπωση που ενίσχυσαν οι γνωστοί εθνικιστικοί και μιλιταριστικοί κύκλοι. Να θυμίσουμε ότι η ναζιστική συμμορία Χρυσή Αυγή συνεχίζει να απαιτεί 18 μήνες στρατιωτική θητεία στην ηλικία των 18 χρόνων, για άνδρες και γυναίκες, βρίσκοντας στήριξη και από τον γνωστό για τις ακραίες και απαράδεκτες θέσεις του Φαήλο Κρανιδιώτη, προβαλλόμενο και ως σύμβουλο του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά.
Όλοι αυτοί βλέπουν την στρατεύσιμη νεολαία ως δούλο που χωρίς μισθό-ασφάλιση και δικαιώματα καλύπτει κάθε τρύπα του Δημοσίου. Οι φαντάροι γιατροί και φαρμακοποιοί στέλνονται να εργαστούν τσάμπα στα νησιά της άγονης γραμμής. Περίπου 6000 φαντάροι δουλεύουν για ένα 6μηνο στις Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις για να προσφέρονται δωρεάν διακοπές στους αξιωματικούς και τις οικογένειες τους. Σβυνούν φωτιές και κάνουν πυρασφάλεια, ανοίγουν δρόμους από τα χιόνια κλπ.

images (1)

ΚΙΝΗΜΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ-ΡΑΤΣΙΣΜΟ-ΦΑΣΙΣΜΟ-ΠΟΛΕΜΟ
Τώρα, που ταυτόχρονα η κυβέρνηση, η αστική δικαιοσύνη και η ναζιστική ακροδεξιά, μαζί με τα εθνικιστικά και μιλιταριστικά ΜΜΕ επιτίθενται σε όλες τις εκφράσεις του Αντιπολεμικού και Αντιμιλιταριστικού κινήματος, πρέπει να προτάξουμε έναν ενωτικό και αγωνιστικό βηματισμό. Απαιτώντας: Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα μας. Ελεύθερο Συνδικαλισμό των Φαντάρων. Μείωση της στρατιωτικής θητείας τώρα. Σεβασμό των δικαιωμάτων του Φαντάρου Πολίτη με Στολή. Ικανοποίηση όλων των δίκαιων οικονομικών αιτημάτων των στρατευμένων. Να συμβάλλουμε στην ένταση της αμφισβήτησης και της συλλογικής διεκδίκησης. Δημιουργώντας Επιτροπές Φαντάρων σε κάθε στρατόπεδο. Ενισχύοντας το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΔΟΥΛΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ, ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ, ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΥΣ-ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ. ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ. ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ, ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΠΌ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ. Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΕ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΑ. Να τερματιστούν αμέσως όλες οι διώξεις, οι ποινές φυλάκισης, τα πρόστιμα και οι διακρίσεις εις βάρος των αντιρρησιών συνείδησης και των συναγωνιστών που βρίσκονται στο στόχαστρο της αστικής δικαιοσύνης. Να καταργηθούν τώρα τα Χαράτσια όλων όσων Αρνούνται τον αστικό Στρατό και τις ασκήσεις Έφεδρων.

Δε θα αναλάβουμε εμείς το κυνήγι προσφύγων και μεταναστών. Δεν είμαστε εμείς οι ένοπλοι φρουροί της Ευρώπης Φρούριο, οι εκτελεστές των κυβερνήσεων που πνίγουν μετανάστες-πρόσφυγες στο Αιγαίο και τους κομματιάζουν στις νάρκες του Έβρου. Να δοθεί τώρα Πολιτικό Άσυλο σε όσους το έχουν ανάγκη. Ελεύθερη διακίνηση στα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των εμφύλιων σπαραγμών. Αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων των μεταναστών.
Να κλείσουν τώρα οι φασιστικές Λέσχες Εφέδρων και τα νέα Τάγματα Εθνοφυλακής, τμήματα του βαθέως ελληνικού κράτους. Να επιστρέψουν όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται στο εξωτερικό και να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ-Ε.Ε.

Ανάπτυξη εργατικών αγώνων για την ανατροπή των κυβερνήσεων και των πολιτικών που μας μετατρέπουν σε δούλους του 21ου αιώνα, στρέφοντας ενάντια μας την κρατική τρομοκρατία, χρησιμοποιώντας μας ως κρέας στα κανόνια των πολεμικών τους τυχοδιωκτισμών.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s