Πάτρα–Ενημέρωση από συγκέντρωση και πορεία στους Τούρκους εξεγερμένους

cf86cf89cf84cebfceb3cf81ceb1cf86ceb9ceb5cf82
Μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης με πάνω από 1000 άτομα πραγματοποιήθηκε σήμερα 4/6/13 στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου. Ακολούθησε πορεία αλληλεγγύης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συμμετοχή αριστερών κομμάτων και αναρχικών συλλογικοποιήσεων. Κατά τη διάρκεια της πορείας καθώς και στην προσυγκέντρωση μοιράστηκαν αρκετά κείμενα και πετάχτηκαν τρικάκια.
cf86cf89cf84cebfceb3cf81ceb1cf86ceb9ceb5cf821
Το κείμενο που μοιραζόταν από την αναρχική ομάδα dinamitera:

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Μέσα στη δυναμιτισμένη ατμόσφαιρα της Μεσογείου, με τις εξεγέρσεις να διαδέχονται η μια την άλλη, σειρά έχει η τουρκία. Προφανώς και οι λόγοι που έκαναν το καζάνι να ξεχειλίσει δεν είναι η ανάπλαση ενός πάρκου στην περιοχή Ταξίμ. Η ανάπλαση είναι ενδεικτική του τι εννοεί το κεφάλαιο όταν μιλάει για ανάπτυξη: κόψιμο δέντρων, πετσόκομμα δημόσιου χώρου, ανέγερση εμπορικών κέντρων (με διπλό συμβολισμό μιας και το Ταξίμ αποτελεί σημείο αναφοράς πολιτικών και κοινωνικών συγκεντρώσεων). Απαραίτητη προϋπόθεση όμως αποτελεί ένα ατσαλένιο κράτος που εκφοβίζει και καταστέλλει μέσω αστυνομίας και στρατού, μέσω της θρησκείας (κομβικής σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο), μέσω των ΜΜΕ όσους δεν συντάσσονται με τα σχέδια της εξουσίας.

Στην τουρκία, χρόνια παρατηρούμε τη διελκυστίνδα σε επίπεδο εξουσίας ανάμεσα στο «βαθύ κράτος» με βασικό πυλώνα το στρατό και στον εξισλαμισμό, το τράβηγμα μια προς ένα κοσμικό/δυτικό κράτος μια προς το συντηρητισμό της θρησκείας, με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα μιας κάστας προνομιούχων. Στον αντίποδα, οι από τα κάτω συνθλίβονται. Η αυταρχικότητα του σήμερα δεν είναι νέο φαινόμενο ούτε αφορά τη συγκεκριμένη κυβέρνηση και μόνο. Δεν ξεχνάμε τα λευκά κελιά, τη βία που βιώνουν αντιφρονούντες και αυτονομιστές. Κι εκεί, όπως και εδώ, το καθεστώς γίνεται ολοκληρωτικό, διεκδικεί τον απόλυτο έλεγχο της ζωής των «υπηκόων». Η απαγόρευση του αλκοόλ, ο περιορισμός των γυναικών και της ελεύθερης έκφρασης, η βίαιη απαγόρευση της πολιτικής δραστηριότητας στο κέντρο της πόλης είναι κάποια από τα στοιχεία της πραγματικότητας που προσπαθεί να επιβάλει η νέα τάξη πραγμάτων.

Η έκταση των κινητοποιήσεων στην τουρκία, η μαζικότητα και η μαχητικότητα των διαδηλωτών στέλνουν με σαφήνεια το μήνυμα της εξέγερσης. Είναι πάντα πολλοί και σύνθετοι οι λόγοι που οδηγούν στην εξέγερση: κοινός τους παρονομαστής η κοινωνική οργή, το όραμα της αλλαγής, το πάθος για αγώνα. Ένα ετερόκλητο πλήθος συγκεντρώνεται αποφασισμένο στους δρόμους σηκώνοντας το ανάστημά του απέναντι στην εξουσία, δείχνοντας πόση δύναμη κρύβει το «εμείς», και χτυπιέται βίαια από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής για να σβήσει η φλόγα πριν γίνει πυρκαγιά και ανατρέψει το status quo. Στην περίπτωση της τουρκίας εξαιρετικά βία, με χιλιάδες συλλήψεις, τραυματισμούς και (τουλάχιστον) δύο νεκρούς μετά από διαδηλώσεις και συγκρούσεις σε πάνω από 40 πόλεις.

Από την πάτρα στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στους εξεγερμένους στην Τουρκία. Μέχρι να ισοπεδώσουμε και την τελευταία μορφή εξουσίας, μέχρι να παύσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μέχρι να ανασάνουμε πραγματική ελευθερία.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s